Venlose Bende bekent afpersing van Homoseksuele mannen

3 maanden geleden gepubliceerd

Vier jonge mannen uit Venlo hebben toegegeven betrokken te zijn geweest bij de afpersing van homoseksuele mannen in Maasbree, Venlo en het Brabantse Dongen. De verdachten, tussen de 19 en 22 jaar oud, hebben hun spijt betuigd voor hun daden. De aanklager heeft echter aangegeven dat de ernst van de zaak niet kan worden onderschat en dat de verdachten waarschijnlijk niet op eigen houtje zouden zijn gestopt.

Gebruik van Datingapp Grindr

De slachtoffers werden gelokt via de datingapp Grindr, die voornamelijk wordt gebruikt door mannen die op zoek zijn naar contact met andere mannen. De verdachten maakten afspraakjes via de app, waarna de slachtoffers op het moment van de ‘date’ op brute wijze werden afgeperst.

Eerste Slachtoffer

Het eerste bekende slachtoffer van de bende werd op 1 augustus 2023 gemaakt. Leden van de bende drongen de woning van hun ‘date’ in Venlo binnen en sloegen de man met een betonschaar op zijn hoofd. Vervolgens bonden ze zijn enkels en polsen aan elkaar met tape. Ze maakten 42.500 euro en 3000 euro aan cryptovaluta van hem afhandig.

Verdere Slachtoffers

Op 27 oktober 2023 bonden de daders in Venlo een ander slachtoffer aan polsen en benen vast en plakten tape over zijn ogen en oren. De man werd in de kofferbak van zijn eigen auto gelegd, waar hij urenlang in doodsangst doorbracht en werd gedwongen om 6200 euro en andere goederen af te staan. Een derde slachtoffer werd op soortgelijke wijze beroofd in Maasbree op 31 oktober 2023. Een vierde zaak, in het Brabantse Dongen, wordt nog onderzocht.

Verklaringen van Verdachten

De verdachten hebben verklaringen afgelegd over hun eigen rol in de feiten. Eén van hen legde uit dat ze niet over de rol van anderen konden praten uit angst voor represailles.

Motief en Groepsdynamiek

Volgens de aanklager waren de verdachten puur uit op geld. Dit werd ondersteund door afgeluisterde gesprekken waarin werd besproken of ze ‘nog een homootje’ moesten ‘pakken’. De verdachten hebben verklaard dat ze werden meegesleurd in een verziekte groepsdynamiek.

De advocaten van de verdachten hebben een verzoek ingediend om hun cliënten onder voorwaarden vrij te laten, maar dit verzoek werd afgewezen.